BANGKOK akkurat nå
PHUKET akkurat nå
CHIANG MAI akkurat nå
Stacks Image 782

Hvor mye varme tåler menneskekroppen?



Det varme været i Thailand i det siste har trolig fått mange til å lure på: «Hvor mye varme tåler menneskekroppen?» 

Denne artikkelen har ikke til hensikt å gi medisinske råd, diagnose eller behandling

Avisen The Nation har dette svaret på spørsmålet:

Den gjennomsnittlige kroppstemperaturen varierer fra 36,5-37,2 grader, med variasjoner avhengig av faktorer i øyeblikket, samt kvaliteten på måleutstyret eller målemetodens nøyaktighet og egnethet.

Den gjennomsnittlige kroppstemperaturen varierer mellom ulike aldersgrupper, og påvirkes også av ulike ytre faktorer.

Her er de typiske kroppstemperaturintervallene:
  • Spedbarn: Gjennomsnittlig kroppstemperatur varierer fra 36,6-37,2 grader. 
  • Voksne: Gjennomsnittlig kroppstemperatur varierer fra 36,1-37,2 grader. 
  • Eldre i alderen 65 år og oppover: Gjennomsnittlig kroppstemperatur har en tendens til å være lavere enn 36,2 grader. 
Hvis kroppstemperaturen overstiger 37,2 grader (99,5 grader Fahrenheit), kan det anses som unormalt og kan fungere som et varsel om ulike tilstander som hodepine, feber eller andre symptomer.

Under normale omstendigheter bør kroppstemperaturen være høyere enn omgivelsestemperaturen, slik at varmen effektivt kan ledes ut av kroppen.

Huden vår holder vanligvis en konstant temperatur på rundt 35 grader. Men hvis vi mennesker utsettes for temperaturer over 35 grader med en relativ luftfuktighet på over 75 % i mer enn seks timer, kan kroppen begynne å oppleve overoppheting eller hypertermi.

Dette skyldes at langvarig eksponering for ytre varme presser kroppstemperaturen høyere enn det normale området på 36,0-37,0 grader, noe som fører til varmerelaterte komplikasjoner.

I denne tilstanden blir vi oppmerksomme på at kroppen vår opplever unormale tilstander. Vi kan føle indre varmespredning, høy feber, og hvis temperaturen når 40 grader, går kroppen inn i en tilstand av varmestress.

Kroppen vil fremstå som rød og overdrevent varm innvendig. På dette stadiet begynner nervesystemet og de indre organene å svekkes. Dette er et farlig punkt som kan føre til heteslag, noe som potensielt kan føre til døden på grunn av organsvikt, blod- og oksygenmangel, og at hjertet overanstrenger seg for å forsyne ulike deler av kroppen med blod, noe som kan føre til hjerte- og organsvikt.

Når vi hører værmeldinger som melder at temperaturen vil stige til 40 grader, betyr ikke det at kroppstemperaturen vår også vil stige til 40 grader.

Når temperaturen i kroppen stiger, har vi nemlig en naturlig mekanisme som kalles svetting for å frigjøre varme fra kroppen. Denne mekanismen bidrar til å forhindre at kroppen overopphetes. Samtidig fører imidlertid svetting til et betydelig vanntap fra kroppen. Derfor er det lurt å drikke rikelig med vann på varme dager for å erstatte den tapte væsken.

Svaret på spørsmålet om hvor mye varme menneskekroppen tåler, avhenger derfor av ulike faktorer, deriblant begrepet "våtkuletemperatur", som er den laveste temperaturen som luften kan kjøles ned til ved fordampning av vann i luften ved konstant trykk. Dette skyldes at kroppen vår bare tåler varme opp til en våtkuletemperatur på maksimalt 35 grader.

Kort sagt, for å avgjøre hvor mye varme kroppen tåler, må vi også ta hensyn til fuktighetsinnholdet.

Våtkuletemperaturen er ikke den generelle temperaturen som måles med et vanlig termometer, men snarere den temperaturen som beregnes når man også tar hensyn til luftfuktigheten.

Jo mer fuktighet (luftfuktighet) det er i luften, desto vanskeligere er det for svetten å fordampe fra kroppen, noe som gjør det vanskeligere å avlede varmen. Når både luftfuktigheten og temperaturen er høy, kan våtkuletemperaturen stige til farlige nivåer.

Når lufttemperaturen for eksempel er 46 grader og luftfuktigheten er 30 %, vil våtkuletemperaturen være ca. 30,5 grader. Selv om denne temperaturen er varm, er den likevel tålelig for menneskekroppen. Når lufttemperaturen derimot er 39 grader, men luftfuktigheten er høy, 77 %, vil våtkuletemperaturen være 35 grader, noe som allerede er ‘farlig’.

Grunnen til at høyere luftfuktighet får oss til å føle oss varmere enn den faktiske temperaturen, er knyttet til "relativ luftfuktighet", som spiller en avgjørende rolle for hvor effektivt kroppen vår kan avgi varme gjennom svette.

Når vi befinner oss i varme omgivelser, men den relative luftfuktigheten er lav, rundt 40-45 %, kan kroppen effektivt svette og fordampe svetten, noe som bidrar til at vi føler oss kjøligere, spesielt når det blåser en bris.

Hvis den relative luftfuktigheten derimot er høy, 80-90 % eller mer, gjør den tette fuktigheten det vanskelig for kroppen å fordampe svetten effektivt.

I stedet for å fordampe, kan svetten rett og slett perle seg sammen og gi oss en klissete og ubehagelig følelse. Dette forhindrer effektiv nedkjøling gjennom svettefordampning, og kroppstemperaturen vår synker ikke. I tillegg mister vi mer vann fra kroppen under slike forhold.

Oppsummert kan vi si at menneskekroppen tåler indre varme opp til maksimalt ca. 42 grader og ytre varme fra omgivelsene opp til 50-60 grader. Hvis kroppstemperaturen stiger til over 40 grader, kan det imidlertid føre til alvorlige og livstruende symptomer på heteslag.

Oversatt fra: The Nation

Denne artikkelen har ikke til hensikt å gi medisinske råd, diagnose eller behandling
RSS 

Slik ser du norsk TV i Thailand